Veelgestelde vragen

Ik hoor wel eens dat dieren moeten inslapen als ze te lang in het asiel zitten. klopt dat?
Nee, dat klopt gelukkig niet. De dieren in ons asiel blijven hier net zolang totdat ze een nieuw baasje hebben gevonden. We laten een dier alleen inslapen wanneer het ernstig ziek is. 
                                                                                                                                                                                                             
Ik wil mijn hond / kat graag chippen. Hoe werkt dat precies?
Een chip is ongeveer net zo groot als een rijstekorrel. De dierenarts brengt de chip onder de huid aan bij de linkerschouder. In de chip zit een barcode, die af te lezen is met een speciaal apparaat. Iedere dierenarts, dierenambulance en dierenasiel heeft zo'n apparaat. De barcode wordt geregistreerd bij een databank. Als een dier wordt gevonden, kan met behulp van het apparaat het nummer afgelezen worden. Op deze manier kan het baasje opgespoord worden. Het is dus erg belangrijk dat je het nummer van de chip registreert! Op www.chipnummer.nl kun je controleren of jouw dier goed geregistreerd is.

Ik vermoed dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt. Wat kan ik doen?
In dit geval kun je het beste de Dierenenpolitie bellen. Dit kan anoniem, via 144. Het dierenasiel heeft niet de bevoegdheid om op te treden in geval van verwaarlozing of mishandeling. Wij zorgen uitsluitend voor de opvang en zorg na een eventuele inbeslagname.

Wat moet ik doen als ik mijn dier kwijt ben?
Een vermist dier kan voor veel stress zorgen. Je kunt in dit geval het beste contact opnemen met ons of Amivedi. Kijk voor meer informatie op de pagina vermist/gevonden. Wat vaak ook helpt, is rondvragen in de buurt en posters ophangen op centrale plaatsen.

Ik heb een dier gevonden. Wat moet ik doen? 
Wanneer je een dier vindt, kun je het beste telefonisch contact met ons opnemen. Je kunt ook op de website van Amivedi kijken. Daar staan alle vermiste dieren op vermeld. Als je het gevonden dier naar het asiel wilt brengen, bel ons dan van te voren even op. Wij houden hier dan rekening mee en maken het hok alvast in orde. De eventuele eigenaar heeft 14 dagen de tijd om het dier op te halen. Als niemand zich binnen die tijd bij ons meldt, gaan we op zoek naar een nieuw baasje voor het dier.

Ik wil afstand doen van mijn dier. Hoe gaat dat in zijn werk?
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet meer voor het dier kunt zorgen. Je kunt er dan voor kiezen om het dier bij ons te brengen. Je kunt hiervoor een afspraak te maken. Op die manier kunnen we rustig alles doorspreken. Voordat het dier bij ons komt, moet je een afstandsverklaring tekenen. Samen nemen we vervolgens een lijst door met alle bijzonderheden betreft het karakter, medische achtergrond enzovoort. Neem ook eventuele papieren mee, zoals inentingsbewijs, papieren van de chip e.d. Hoe meer informatie we hebben van het dier, hoe makkelijker het voor ons is om een passende nieuwe baas voor te vinden. Een huisdier naar het asiel brengen is vaak een verdrietige zaak. Vandaar dat we er graag alle tijd voor nemen om dingen rustig met je door te nemen.

Waarom moet ik betalen om afstand te doen van mijn dier?
Het dierenasiel draait op subsidies en giften. Deze zijn bij lange na niet voldoende om alle kosten te dekken die wij maken. Denk bijvoorbeeld aan voeding, kosten voor de dierenarts etc. Daarom zijn wij genoodzaakt om een bijdrage te vragen.
De afstandskosten voor een hond € 65,--.
De afstandskosten voor een kat € 45,--, voor afstandskittens, tot 3 maanden, worden geen kosten berekend.

Wat moet ik doen als ik ergens een aangereden dier zie liggen?
Als het dier nog leeft, kun je bellen met één van de dierenambulances. Voor Vlissingen en de rest van Walcheren bel je met Dierenwelzijn Walcheren 06-48421717. Voor de rest van Zeeland behalve Vlissingen bel je met de Dierenambulance Zeeland, tel. 088-8113510. Indien het dier dood is, neem dan contact op met de reinigingsdienst van de gemeente. Zij halen het dier op en brengen het naar het dierenasiel. Wij kijken of het dier een chip heeft. We bewaren de overleden dieren 14 dagen, zodat de eigenaar de gelegenheid heeft om het dier op te halen. 

Kan ik mijn dier in de vakantie te logeren brengen?
Nee, dit kan niet. Hiervoor kun je het beste een pension of oppasservice zoeken. Klik hier voor links naar dierenpensions op Walcheren.

Wat kost een huisdier?
Deze kosten variëren. Een hond kost ongeveer 70 - 80 euro per maand. Voor een kat moet u denken aan 30 - 40 euro per maand.

In onze buurt lopen veel verwilderde katten rond. Wat kunnen we hier aan doen?
Als er ergens een groep verwilderde katten is, dan kun je het beste contact opnemen met het dierenasiel of de dierenbescherming. Verwilderde katten zijn katten die niet of nauwelijks in contact komen met mensen. De katten leven vaak in groepen rondom plaatsen waar voedsel te vinden is. Denk aan campings, industrieterreinen met bijvoorbeeld een visgroothandel of gewoon plaatsen waar mensen de katten voeren. Zwerfkatten zijn schuw, hebben een goed jachtinstinct en zijn vaak niet te benaderen. Op latere leeftijd kunnen zij niet meer wennen aan een leven als huiskat. Wanneer deze katten in het asiel belanden hebben ze dus nauwelijks kans op herplaatsing. Ze moeten dan soms jaren wachten op een goed plekje. Bovendien heeft het wegvangen van zo'n groep katten geen zin. Omdat de voedselbron blijft bestaan, zullen daar binnen de kortste tijd weer nieuwe katten komen. De dierenbescherming en het asiel werken in dit geval vaak samen. De katten worden gevangen, gecastreerd en weer teruggezet op de plek waar ze vandaan komen. Door het castreren en steriliseren van de katten, neemt de groep met de tijd in aantal terug. Dit is al op veel plaatsen gebeurd en tot nu toe blijkt dat de katten dan niet meer voor overlast zorgen.